Sosai Masutatsu Oyama(1923-1994) fondatorul Kyokushin
New York Times : “Este cel mai dur om din lume”
A fost considerat unul dintre cei mai buni profesori de karate din lume,a ridicat multi profesori si instructori remarcabili si astfel a dat o buna reputatie Karate-ului Kyokushin.
Oyama a captat intreaga atentie. A ramas in New York patru luni, constituind filiare ale “Mas Oyama’s Karate”, a predat si a tinut demonstratii. In urmatorii doi ani si-a dezvoltat si mai mult reteaua de filiale americane.
Cu toate ca a schimbat numele stilului din “Mas Oyama’s Karate” in “Kyokushinkai”, in 1961, abia in 1963 si-a construit cartierul general, Honbu, cu patru etaje, in vecinatatea vechii sali de antrenament din Ikebucuro. Circa 150 de karateka se antreneaza zilnic in Honbu. In 1969 Oyama a organizat ceea ce sustine ca a fost “Primul turneu open al intregii Japonii”, la care au fost invitate toate scolile de karate, kick-boxeri, Judoka si alti practicanti de arte martiale, peste 48 de stiluri. Dupa cum era de asteptat luptele au fost atat de incinse, incat la unul dintre ele pana si arbitrul a fost angrenat in lupta. Din acel an turneul a avut loc anual cu regularitate.
Oyama nu numai ca a creat si dezvoltat un sistem de lupta, filozofia lui a dat milioanelor de oameni sens si continut vietii. A fost considerat unul dintre cei mai buni profesori de Karate din lume, a ridicat multi profesori si instructori remarcabili si astfel a dat o buna reputatie karateului kyokushin.
El a creat un stil dur, dar corect. Pentru majoritatea lumii, el a fost si ramane “cel mai dur om din lume”.
Masutatsu Oyama, pe numele sau adevarat Hyung Yee Choi, a vazut lumina zilei in 1923, in Kinje, in sud-vestul Coreei, la cateva mile de tarmul Marii Galbene la circa 180 de mile sud-vest de Seul. De pe cand avea 9 ani, Yee s-a antrenat sub ochiul expert al idolului sau, un Nord-coreean, pana la varsta de 13 ani cand a plecat la Seul sa urmeze liceul. La doar 14 ani si-a parasit tara si a plecat in Japonia sa urmeze cursurile academiei militare din provincia Yamanashi. A inceput sa studieze karate-ul, stilul Shotokan. Timp de doi ani s-a antrenat in aceasta arta martiala, introdusa in Japonia din Okinawa pe la inceputul secolului. Dar nemultumit de antrenamente, Oyama s-a decis sa plece la Tokyo pentru a studia in continuare. A fost primit pentru antrenamente la Shotokan, in cartierul Mejiro, unde Funakoshi parintele karate-ului japonez preda stilul Shotokan impreuna cu fiul sau. La 18 ani, Oyama l-a cunoscut pe specialistul coreean de karate Gojukai, Cho Hyung Ju. Au devenit curand prieteni si in urmatorii doi ani Oyama a studiat stilul Gojukai cu acesta. In anul 1945 se casatoreste, si tot in acelasi an primeste 4 Dan de la Gichin Funakoshi. Ascultand sfatul lui Cho Hyung Ju, Oyama s-a retras in prefectura Yamanashi, la 60 de mile vest de Tokyo. Curand dupa intoarcera in capitala, l-a cunoscut pe Tenshichiro Ozawa, un celebru politician si om de stat. Acesta l-a convins, in cele din urma, sa se intoarca in munti si sa ramana de data aceasta, cel putin un an, sa traiasca singur, sa duca o viata simpla, sa se antreneze si sa se intareasca.
Oyama si-a petrecut luna dupa luna urmand un program fix: se antrena sapte ore, dormea opt ore, lua trei mese pe zi, meditand si relaxandu-se in restul timpului. In acea perioada a lucrat la acele tehnici de spargere proprii Mergea in maini sprijinindu-se in cate doua degete, impingea 200 kg, zdrobea stalpi de telefon cu pumnii si ii desprindea, sfarama pietre si spargea scanduri cu o singura lovitura data cu muchia palmei. A trecut un an, si el a ramas pe muntele Kyosumi, traind si antrenandu-se ca Yamabushi (calugarii razboinici) vechii Japonii. Gasind ca pumnii sai, tari ca niste ciocane, sunt prea puternici pentru carnea si oasele muritorilor, el a trecut la lupte de tauri, doborandu-i cu lovituri de pumni in crestet, retezandu-le coarnele cu shuto uchi si ucigandu-i cu o rasucire puternica a gatului. De asemenea a inceput sa zdrobeasca copaci, pietre, sticle, tigle, caramizi si scanduri, orice gaseau mainile sale puternice. De 40 de ori a incercat sa rupa coarne de taur cu lovituri cu cantul palmei, si de 36 de ori a reusit. Coarnele foarte lungi le-a desprins in doua bucati.
Toate luptele cu tauri din regiunea Tateyama s-au petrecut in 1949. Odata, compania cinematografica Shochiku a trimis o echipa sa toarne un film de 20 de minute despre uciderea unui taur. In 1947 a castigat Campionatul de Karate al Japoniei, devenise celebru in tara si strainatate pentru luptele sale cu taurii. In martie 1952, a fost invitat la Chicago de catre asociatia profesionista de lupte, impreuna cu judoka Kokochi Endo si cu luptatorul profesionist Marele Togo, din Hawai. Dupa o mare demonstratie in Chicago, cei trei au efectuat un turneu american, pana in noiembrie, provocand luptatori si boxeri profesionisti. Oyama a castigat toate meciurile prin K.O. In 1955 primeste al 6-lea dan de la Gogen Yamaguchi. In 1957, Oyama a calatorit pana in cele mai nordice insule din Hokkaido, unde a stat sase luni. In aceasta perioda a incercat sa lupte cu un urs, dar meciul s-a dovedit a fi imposibil, pentru ca ursul era atat de inalt, incat Oyama nici macar nu-i putea ajunge la cap cu pumnul. Mas. Oyama s-a intors in 1959 in S.U.A., a facut cateva demonstratii si a deschis "Mas. Oyama's Karate" in Chicago, Los Angeles si San Francisco. A mai efectuat cateva demonstratii si la sediul F.B.I. din Washington DC. Turneul de demonstratii l-a adus si la New York. In 1960 cand Oyama a plecat la New York, pentru a organiza Turneul Nord-American de Karate la Madison Square Garden, New York Times l-a descris ca pe "cel mai dur om din lume". \
Cu toate ca a shimbat numele stilului din "Mas. Oyama's Karate" in "Kyokushinkai" in 1961, abia in 1963 si-a construit cartierul general, Honbu. In 1969 Oyama a organizat ceea ce sustine ca a fost "Primul turneu open al intregii Japonii". In 1974 i-a fost acordat al 9-lea dan. In aprilie 1994 Sosai Oyama moare lasand prin testament pe Akiyoshi Matsui ca lider al KYOKUSHINKAIKAN - I.K.O. Din nefericire scandalul incepe odata cu contestarea testamentului lui Sosai de catre multi din Shihanii japonezi si nu numai. Apare acum o nouä sciziune oficiala de aceasta data. Totusi, cei mai multi il recunosc ca succesor al scolii Kyokushin pe Akiyoshi Matsui. numit acum Sokei Matsui. O parte din vechii elevi se despart de Matsui preferand conducerea lui shihan Yukio Nishida si a altor cativa shihani. Aceasta a determinat sciziunea Kyokushin-ului la nivelul tuturor tarilor si paradoxal aparitia in 1995 a doua campionate mondiale diferite numite la fel - Al VI-lea Campionat Mondial Open. Pentru miscarea Kyokushin din intrega lume 26 Aprilie 1994 a fost o zi indurerata. Moartea unei legende, a unui remarcabil invatator a zguduit lumea. Oyama nu numai ca a creat si dezvoltat un sistem de lupta, filozofia lui a dat milioanelor de oameni sens si continut vietii. A fost considerat unul dintre cei mai buni profesori de karate din lume, a ridicat multi profesori si instructori remarcabili si astfel a dat o buna reputatie karate-ului Kyokushin. El a creat un stil dur dar corect. Pentru majoritatea lumii, el a fost si ramane "cel mai dur om din lume". "Eram uneori in contact cu gangsteri si exista intotdeauna posibilitatea de a ma asocia cu ei, dar in loc sa devin sef de banda, am luat un alt drum in viata si am devenit maestru".
Masutatsu Oyama este fondatorul școlii de Karate Kyokushinkai. De origine corean, Masutatsu Oyama a fost adoptat de poporul japonez ca o figură marc...