DESPRE NOI

Shinto Club Karate Kyokushin este un nume strans legat de cel al lui Sensei Gelu Oprea, antrenorul si omul din spatele multor generatii de campioni nationali, balcanici si europeni. Sensei Gelu Oprea, centura neagra 3 DAN, este unul dintre cei care au pus bazele miscarii kyokushin in Romania, un antrenor complet .

Sunt foarte multe de spus despre Sensei Gelu Oprea, despre experienta lui in cel mai dur stil de arte martiale, despre un kyokushin care a format generatii si continua sa o faca. Dar cel mai bine se prezinta insusi sensei in interviul de mai jos.

 

Sensei, ne puteti povesti cum ati inceput sa practicati kyokushin si care au fost oamenii care v-au fost alaturi si v-au marcat experienta?

 

Sensei Gelu Oprea:  Am inceput sa practic karate kyokushin inca din anul 1985. Primul meu antrenor sau instructor, sa spun asa, a fost Senpai Gheorghe Nechita, care, pe vremea aia, avea centura neagra in Karate Shotokan, urmand ca, din anul 1986 - 1987 sa incepem sa practicam impreuna karate kyokushin. Am plecat amandoi pe calea kyokushinului de la centura alba spre cea neagra, el trecand, dupa o perioada de timp, pe stilul Ashihara, un stil de karate derivat din kyokushin.

Primul meu antrenor si al nostru, vorbesc de cei care am pornit pe aceasta cale, din clubul lui Senpai Nechita, a fost Sensei Pavel Florescu. El era cel care organiza stagii de pregatire si perfectionare atat pentru incepatori cat si pentru cei mai avansati, la nivel national. Ne indruma, ne explica si ne arata tehnicile adevarate de kyokushin, pe care noi incercam cu mai mult timp in urma sa ni le insusim din carti sau brosuri copiate pe xerox. Stagiile se organizau la Bucuresti sau in zona de vest a tarii, la Oradea, Baile Felix, Suncuius etc. Invitati speciali la aceste stagii de pregatire, impreuna cu gazda noastra din Oradea din acea perioada, Sensei Alexandru Chirila, erau:  Shihan Furko Kalman, Sensei Borza Iozef, Sensei Peiko Gabor, Adami Istvan etc. Din ce cunosc eu, cei care au dat examen de centura neagra in acea perioada cu Shihan Furko au fost Shihan Dorel Bulearca, Sensei Dumitru Ceara.

Shihan Dorel Bulearca, un foarte bun luptator, poate, cel mai bun pe care l-a avut Romania, a ajuns, dupa mai multi ani, presedintele Federatiei de Arte Martiale de Contact, conducand toate ramurile de contact din Romania, branch chief pe Romania si antrenorul lotului national al Romaniei pe I.K.O., de asemenea, mi-a fost antrenor si instructor. Un om de la care am avut de invatat atat eu, dar si ceilalti colegi ai mei, foarte multe lucruri.

 

 

 

Cum a aparut kyokushin la malul marii?

 

Sensei Gelu Oprea: In Constanta, pe vremea aceea, erau doar 2 cluburi de arte martiale de contact care practicau kyokushin: clubul lui Senpai Ghe. Nechita, din care faceam si eu parte, cu sportivi ca Ibram Cetin, Arvinte Gabriel, Costras Constantin, Nicolae Ursache, Alina Ursache, Florin Ursache, Ismail Temugin, Breha Valentin, Carmen Oprea (sotia mea), Mugur Popa (zis Ninja), Ciobanu Negut, Amamut Senol, Ibram Sheila etc., cu siguranta ca mai sunt si altii pe care ii rog sa ma scuze ca nu-i mai tin minte, si clubul lui Dorin V., fost luptator, din care faceau parte, dupa cum imi mai amintesc eu, Pricop Stefan, Marin Valentin (zis Babici), Fica Dumitru, Mohamed Resul (zis Babai), Dospinescu Valentin (zis Buza), Vartolomei (zis Zmeul). Clubul nostru isi desfasura activitatea, ca sa spun asa, pe plaja, prin diverse locuri mai putin populate, zone cu constructii in zona portuara si, mai tarziu, la Clubul S.N.C., bineinteles, sub alta denumire a activitatii, deoarece erau interzise karatele, artele martiale de contact pe vremea comunismului, iar cel al lui Dorin, dupa cate mai stiu, la "Triunghi" si la Lic.Ind. Nr. 8, cum era denumit atunci, din zona C.E.T. Constanta.

 

 

Cand ati obtinut centura neagra in Kyokushin Karate?

 

Sensei Gelu Oprea: Examenul de centura neagra l-am sustinut in anul 1998, sub indrumarea lui Shihan Dorel Bulearca, cu Shihan Antonio Pinero, acum fiind Branch Chef pe Spania, instructor principal si Presedinte KWF 9 Dan, la sala de sport a Hotelului Bucuresti din Bucuresti. A fost un examen foarte dur, asa cum se dadea pe vremea aceea, fara nici un fel de protectii, dar am reusit sa il iau si sa merg mai departe.

 

 

Cum a fost trecerea de la Shotokan la Kyokushin?

 

Sensei Gelu Oprea: Trecerea de la Shotokan la kyokushin a avut loc prin anul 1986, atunci cand antrenorul nostru, Gheorghe Nechita, a facut o deplasare la Oradea si a hotarat sa trecem pe un nou stil de karate, care este mult mai aproape de realitate, si anume karate Kyokushin. Bineinteles ca noi nu stiam absolut nimic atunci si, chiar daca anumite tehnici din Shotokan se transpuneau in Kyokushin, au fost foarte multe lucruri noi si extrem de interesante de aprofundat. Frumusetea karate-ului kyokushin nu poate fi descrisa in cuvinte, el trebuie practicat ca sa-l poti intelege, dupa care nu te mai poti lasa de el. Se practica pana la moarte.

 

 

In fiecare an participati la campionate cu elevii dumneavoastra, aveti generatii de campioni. Ne puteti enumera cativa dintre campioni?

 

Sensei Gelu Oprea: Desigur. Sunt generatii intregi. De la fiecare campionat la care participam, fie el national sau international, ne intoarcem cu medalii. Cei mai cunoscuti sunt Paun Alexandru, Campion European la juniori si multiplu campion national la kumite copii-juniori, Enciu Cosmin, vicecampion european si multiplu campion national-kumite copii-juniori, Jinga Izabela, multipla campioana nationala la kata si kumite copii-juniori, Datcu Cristian, multiplu campion national–kumite copii-juniori, Paun Simona, campioana nationala copii, Fratea Dragos, campion national junior, Diana Arvinte, care a iesit campioana nationala si locul 6 la campionatul mondial din Japonia (kumite), Nedelcu Iulia, Robert Nicolau la seniori si multi altii. Desigur, copiii de la club se intorc de la fiecare campionat cu medalii si cupe si aici ii pot numi pe Stroe Dragos si Angheliu Ovidiu Rares, doua tinere sperante ale clubului nostru.

 

 

 

Participati alaturi de elevi la stagii de pregatire sau alte seminarii?

 

Sensei Gelu Oprea: Am participat la foarte multe tabere si stagii in acesti ani, cred ca in jur 60 de stagii, avand in vedere ca au fost 2 stagii pe an si continuu sa merg la cele pe care le organizeaza IKO.

In 30 de ani, am cunoscut foarte multe personalitati marcante din lumea kyokushin si am invatat multe lucruri de la ei. Printre cei mai buni din lume antrenori si instructori, daca nu cei mai buni, care au condus stagiile la care am participat, au fost : Sensei Pavel Florescu - Romania, Shihan Dorel Bulearca - Romania, Shihan Furko Kalman – Ungaria,  Kancho  Shokei Matsui – Presedinte  IKO Honbu Tokyo, Shihan Borza Josef - Ungaria, Shihan Ryu Narushima Honbu - Tokyo, Fai Falamoe Noua Zeelanda, Shihan Taiciro Sugimura Honbu - Tokyo, Shihan Arthur Hovanesian - Honbu Tokyo, Shihan Drevniak - Polonia, Shihan Katsushito Gorai Honbu - Tokyo, Shihan Antonio Pinero - Spania, cu care am dat examen de 1 dan in 1998,  Shihan James Randolph - USA., Shihan Peiko Gabor - Ungaria, Sensei Joji Hibino – Honbu Tokyo, Samy Shield - Olanda, Shihan Kenji Yamaki, Francisco Filho - Brazilia, Shihan Loek  Hollander, cu care am dat ultimul  examen de 3 Dani, in 23 febr. 2008. De asemenea, am participat si la mai multe stagii in SEI Budokai cu Hanshi Leonard Voinescu.

 

 

Sunteti si arbitru de kyokushin in competitii?

 

Sensei Gelu Oprea: Da, era un pas natural. Am inceput sa arbitrez inca din anul 2005, dupa ce am absolvit cursuri de arbitarj si  am obtinut licenta de arbitru I.K.O ASOCIATE JUDGE. Si am participat la foarte multe competitii oficiale, nationale si internationale, in calitate de arbitru.

 

 

 

Cine este potrivit pentru kyokushin? Este un stil destul de dur, full contact.

 

Sensei Gelu Oprea: Da, este cel mai dur stil, dar este un stil corect, un stil care poate fi practicat de oricine la orice varsta. Antrenamentul consta in incalzire, tehnici, sparring si kumite. Dar se face pe intensitatea fiecarui sportiv, pentru ca sunt persoane care pot duce antrenamentul pana la capat si sunt altii care au o conditie fizica nu foarte buna si fac antrenamentul la alta intensitate si, eventual, doar anumite exercitii. Kyokushin nu este doar kumite full contact, este si pregatire psihica, disciplina si conditie fizica. Cei mai multi care practica sunt copiii si juniorii, dar la club avem foarte multi adulti care practica kyokushin ca hobby, pentru echilibru si miscare, nu pentru campionate.

 

INCEPEM INSCRIERILE
KARATE KYOKUSHIN PENTRU COPII SI ADULTI
PRIMUL ANTRENAMENT ESTE GRATUIT
Kyokushin este un stil de lupta care te pregateste pentru viata, iti da putere si te invata lectii pe care nu le poti invata in nicio alta disciplina. Kyokushin este complex, dur, dar corect si armonios.
  1. Disciplina si incredere
  2. Educatie si forta interioara
  3. Conditie fizica si miscare
  4. Armonie si putere fizica
  5. Autoaparare si tehnici de lupta
  6. Stagii nationale si campionate
INSCRIERI TELEFONICE
SENSEI GELU OPREA
‭(0722) 445 964‬
Prin trimiterea acestui formlar sunt de acord cu termenii si conditiile precum si cu politica prelucarii datelor personale. Mai multe detalii aici.